14 Mayıs 2010 Cuma

Kişisel Stratejik Planlama Nedir?


Kişinin bulunduğu nokta ile ulaşmayı arzu ettiği durum arasındaki yolu ifade eden kişisel stratejik plan, kişinin amaçlarını, hedeflerini ve bunlara ulaşmayı mümkün kılacak yöntemleri belirlemesini gerektirir. Bu, kısa vadeli ve yakın geleceğe dönük bir bakış açısı değildir, tam tersine uzun vadeli ve geleceğe dönük bir bakış açısıdır.

Kişinin tüm fiziksel, zihinsel, iktisadi, sosyal kaynaklarını ve potansiyelini stratejik planında ortaya koyduğu amaç ve hedefleri gerçekleştirecek şekilde yöneltmesini gerektirir.

Kişisel stratejik planlama:

(1) Kişisel Sonuçların Planlanmasıdır: Girdilere değil, eylemlerle elde edilecek sonuçlara odaklıdır.

(2) Değişimin planlanmasıdır: Değişim kaçınılmazdır. Planlama ile değişimin arzu edilen yönde olabilmesini sağlama gayreti, başka bir deyimle geleceği tasarlama ve yönlendirme söz konusudur.

(3) Dinamik ve Değişkendir. Kişisel stratejik plan statik bir kalıp değildir, düzenli olarak gözden geçirilmeli, değişen şartlara göre uyarlanmalıdır.

(4) Gerçekçidir: Ham hayallerden oluşmaz, gerçekleşebilir hedefler içerir. Arzu edilen ve ulaşılabilir bir geleceği resmeder.

(5) Kaliteli yönetimin aracıdır: Disiplinli ve sistemli bir şekilde, bir kişinin kendisini nasıl tanımladığını, neler yaptığını ve yaptığı şeyleri niçin yaptığını değerlendirmesi, şekillendirmesi ve bunlara rehberlik eden temel kararları ve eylemleri üretmesidir.

(6) Kişisel Sorumluluk Bilincini Düzenler: Sonuçların nasıl ve ne ölçüde gerçekleştirildiğinin izlenmesine, değerlendirilmesine ve denetlenmesine temel oluşturur.

(7) İradeli Bir Yaklaşımdır: Stratejik planlama sürecinin kişinin gelip geçici bir hevesi olmaması, eylemiyle somutlaşan iradesiyle desteklenmesi şarttır.

(8) Katılımcıdır. Kişi yaşamını tek başına yürütmez. Kişinin yaşamından doğrudan etkilenen ve yaşamını doğrudan etkileyenlerin stratejik planın yapımına katkılarının sağlanması önemlidir. Kişinin ailesinin, sosyal çevresinin duygu ve düşünceleri hesaba katılmalıdır, aksi durumda başarı beklenmemelidir.

(9) Süreklidir. Stratejik plan her konuda ve her düzeyde sürekli uygulanmalı, savsaklanmamalıdır.

(10) Uzun Vadelidir. Stratejik Plan geçici, günlük ve gündelik sorunlara dönük değildir.

2 yorum:

  1. Teşekürler murat bey
    Çok özet tanimlamissiniz

    YanıtlaSil
  2. Teşekürler murat bey
    Çok özet tanimlamissiniz

    YanıtlaSil