14 Mayıs 2010 Cuma

Stratejik Planlamaya Hazırlık


Kişisel stratejik plânlama çalışmasının başarılı olabilmesi için plânı yapmaya başlamadan önceki hazırlıkların yeterli ve doğru olarak tamamlanması gerekir. Kişisel stratejik planının ön hazırlıkları kendi içinde üç alt başlık altında ele alınabilir:

(1) İrade Oluşturulması. Plânlama yapma ve plana uyma konusunda kesin bir irade oluşturulması planının başarısı için en temel koşuldur. Yetersiz bir irade ile başlanan, heves düzeyini geçmeyen bir sahiplenmenin istenen sonuçları vermesi beklenmemelidir. İradenin sadece başlangıçta değil, gerek planın yapılmasında gerekse uygulanmasında, her aşamada aynı seviyede sağlanması gerekir. Nietzsche’nin dediği gibi, “Yüksek insanı yüksek yapan, yüksek duygularının şiddeti değil de süresidir” (Nietzsche,1990: 82)

(2) Bilgilenme - Öz Eğitim. Gerek kişisel stratejik planlama yapılmasında, gerekse planın uygulanmasında bilgi önem taşımaktadır. Kişinin öncelikle planlamanın ve stratejik planın ne olduğu ile ilgili teorik, bilimsel bilgiye sahip olması gerekir. Bilgilenme çeşitli kaynaklardan olabilir; kitap, dergi, tez, makale gibi akademik çalışmalar, uzman kişilerden danışmanlık alınması vb.

(3) Planlamanın Planlanması. Planın yapılmasında zamanın, mekanın belirlenmesi, planlanma sürecinin önceden düşünülmesi gerekir. Bu kapsamda iş planları ve hazırlık programlarının yapılması uygun olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder